Koszorús Rita – A tegnap vágya

2021.május 20-tól - június 26-ig

Kurátor: Kati M. Decsi

Az érsekújvári Ernest Zmeták Művészeti Galéria 2021-ben indítja PROJEKT-1 c. kiállítássorozatát. A projekt egy új platformot hoz létre művek prezentálására a galéria pincehelyiségeiben. Különböző területekről hoz kiállításokat, site - specific installációkat, melyek nemcsak festményeket, rajzokat, de például tipográfiát, vagy különböző intermediális projekteket mutatnak majd be. Koszorús Rita kiállításával nyitjuk a PROJEKT-1 első évadát.

Koszorús Rita (1989) a Pozsonyi Képzőművészeti Főiskola abszolvense. Festő szakon végzett. Róbert Jančovič és Daniel Fischer műtermében tanult. 2013-ban a Képzőművészeti Egyetemen Budapesten töltött egy szemesztert. Tanárai Bukta Imre és Kiss Péter voltak. Tanulmányai után Budapesten, Szlovéniában, Párizsban és Berlinben vett részt művészeti rezidens programokon. Több önálló kiállítása volt és részt vett számos csoportos kiállításon is. Pozsonyban él és alkot. 

A tegnap vágya c. kiállítás az aktuális művészeti programját mutatja be, melyben a nosztalgia fogalmát dolgozza fel. Egy univerzális élmény, a kollektív érzés létezését vizsgálja. A kiállítás része egy „térbeli kollázs”, ezúttal egy új elem - a szőnyeg - felhasználásával. A szőnyegek az „otthon puha biztonságát” idézik, egy olyan helyet, ahová elmenekülhetünk a világ elől, és csak játszhatunk. A térbeli kollázs elemei szabadon átfedik egymást a festmény töredékeivel és az egész installáció részét képezik. A site - specific installáción kívül a kiállításon, mint kiegészítő momentumok és külön történet darabok/töredékek „megjelennek” Rita festményei is.