Projekt-1/Szőke Erika

Kurátor: M. Decsi Kati

A kiállítás megtekinthető: 2023. november 30. – 2024. február 3.

A PROJEKT-1 egy új platform képzőművészeti alkotások prezentálására a galéria pincehelyiségeiben. Különböző területekről hoz kiállításokat, site - specific installációkat, melyek nemcsak festményeket, rajzokat, de például tipográfiát vagy különböző intermediális projekteket mutatnak be.

A 2023-as évben a Projekt-1 keretén belül SZŐKE ERIKA vizuális művész, fotográfus műveit ismerhetjük meg. A kiállításon egy átfogó válogatást láthatunk az elmúlt évek munkáiból.

A szerző munkájának jellemző vonásai a kísérletező eljárások felé hajlás (kísérletezés a klasszikus technikákkal és saját technikák létrehozása), a processzualitás és a természetes anyagok használata. Ennek a sokszínűségnek a fúziójából olyan alkotások születnek, amelyek a klasszikus fotográfia, videó a nem hagyományos grafikai technikák, objekt és az installáció határán helyezkednek el.

A fő témák, amelyekkel a művész foglalkozik, az emlékezet, az emberi kapcsolatok, a környezet és maga a kísérletezés az anyaggal és alkotófolyamatokkal. A művek a kapcsolatok materializált elemzései, legyen szó családi kapcsolatokról (Torna a szülőkkel, 2020, A felmenő nap visszatükröződése I., II., 2019), az ember kapcsolatáról környezetével saját létének célzott tudatosítása közben (Délkeleti szél, 2020), vagy a természeti folyamatokról és jelenségekről, ahol a micéliumot és a termőföldet használja a kölcsönös átfonódás metaforájaként (1000g, objekt, 2023).

Szőke Erika munkája a környezettel aktív kötődést kialakító művészeti gyakorlat. A Halott folyó c. művében a természetes energiaforrások témáját dolgozza fel (energiaforrásként a kovászból nyert energiát használja). Rávilágít az emberi közönyösségre és a folymatban levő ökológiai katasztrófákra. Műveit a világ jelenségei (biológiai, fizikai, kémiai...) indítják el az alkotófolyamat elején és járják át keletkezésük közben. Így olyan munkákkal találkozhatunk, melyek túllépnek a művészeti experimentum határain és természeti jelenségekről is közvetítenek információt.

Az emlékezet témája megjelenik mint a nagyszülő emlékének életrekeltési kísérlete (Lehelet I., 2018), vagy egy rávilágítás a kihalt növényekre, amelyeket metaforikusan „újraültet” földnyomat használatával (Revitalizáció ciklus, 2022). Munkájának közös jegyei az efemeritás és a poétikusság. A fotográfia számára domináns médium. Nemcsak szokatlan anyagok használatával kísérletezik, hanem saját kamerák (rotációs multilyukkamerák) és gépek (Örökzöld diófalevél, termogram 2020/21) összeállításával is. A kiállítás része lesz egy termogram expozíció készítése is.

SZŐKE Erika / Főiskolai tanulmányait a Konstantin Filozófus Egyetem Vizuális Művészet és Nevelés Tanszékén végezte Nyitrán. Munkáit számos önálló és csoportos kiállításon mutatták be Szlovákiában és külföldön egyaránt. Rendszeresen részt vesz művészeti szimpóziumokon és rezidenciákon. Nagykéren él és alkot.