M. Decsi Kati- Transzparens darabok/Archiváló táblák

Kiállítás meghosszabbítva: 2023. 2.4-ig.

Kiállításmegnyitó: 2023.1.24.
A kiállítás időtartama: 2023. 1. 24. – 1. 28

Kurátor: Martina Bábinová                                                                                                               

M. Decsi Kati rövidtávú (pop-up) kiállításának nyitott műterem jellege van. Négy napon át a látogatóknak lehetőségük nyílik bepillantani a kísérleti festészettel foglalkozó szerző aktuális munkáiba. Folytatja a nem hagyományos festészeti eszközökkel való munkát, feltárja és vizsgálja a kiválasztott anyagok és a szerzői alkotói eljárások határait. A tárlat a Transzparens darabok c. sorozat legújabb alkotásait (festmények vöröskáposzta levével papíron), az Archiváló táblákat - epoxiban tartósított Transzparens darabok és a Földképek sorozat – sárral festett festményeit mutatja be.
A kiállított művek közös nevezői az emlékezet, a mulandóság, az emlékek és a képek archiválási lehetőségeinek kutatása, de maguk az alkotás során felhasznált anyagok is. A Transzparens darabok sorozat témája a banális használati tárgyak, mint például az öntözőkanna vagy a “vízspriccelő” portréi, különböző szögekből, sziluettek formájában. Az eredmény finom, törékeny alkotások különböző formátumú és típusú papírokon. A szín intenzitása jelzi az egyes művek keletkezésének idejét, mivel a képek idővel fokozatosan fakulnak, a mű átlátszóvá válik.
A Transzparens darabok nagy formátumú installáció, epoxiból készült miniatűr tárgyak, vagy archiváló táblák formájában vannak jelen a kiállításon. A Földképek című sorozatban a szerző saját emlékeit “archiválja” a hétköznapok és a gyermekeivel töltött pillanatait papírra festett sárfestményeken keresztül, amelyeket áttetsző plexi dobozokba helyez. A hozzá legközelebb állók alakjait „kiszakítja” személyes emlékezetükből és eredeti kontextusukból, egyedül ábrázolva őket emberi alakok sziluettjei formájában. A sár, mint instabil festőeszköz, rászárad a papírra, idővel lepotyog, a leesett részek a munka részei maradnak. Az archiválás elvét képviseli a kiállításon a Transzparens darabok – Gyűjtőláda (2021-) elnevezésű plexiből készült interaktív tárgy is, amelybe a szerző fokozatosan gyűjti és tárolja a miniatűr festményeket. A néző a tárgyat a kezébe veheti, forgathatja és figyelheti a festmények mozgását, hasonlóan egy homokórához vagy egy játékkaleidoszkóphoz.

Madarász Decsi Kati (*1982) 2008-ban fejezte be tanulmányait a Kassai Műszaki Egyetem Művészeti Karán a Grafika és experimentális alkotás szakon, prof. Sikora Rudolfnál. Jelenlegi munkáiban elsősorban kísérleti festészettel, epoxi objektumok készítésével és helyspecifi-
kus installációkkal foglalkozik. Egyéni és kollektív kiállításokon állított ki Érsekújvárban, Kassán, Nagyszombatban, Stomfán, Tapolcsányban és Pozsonyban. 2014-ben és 2016-ban jelölték a VÚB Alapítvány festőpályázatán. 2020-ban a Novum Alapítvány díjának nyertese lett.