JIŘÍ SOPKO

A kiállítást rendezte: Dušan Brozman

A kiállítás, válogatást mutat be az 1942-ben, a kárpátaljai Dubován született cseh festő, Jiří Sopko munkásságából. Amikor Sopko három éves volt, a család Csallóközbe, Dunaszerdahelyre költözött, ahol apja gondnokként dolgozott. Az 50-es évek elején politikai okokból elvesztette állását és a család a csehországi Kladnóba költözött. A 70-es években Sopko restaurátorként működött. Az 1990-2016-os években a prágai Művészeti Akadémia professzora volt.

Sopko vérbeli kolorista, aki Vincent van Gogh, Henri Matisse vagy Pierre Bonnard hagyományát folytatja. Ez azt jelenti, hogy fő kifejezőeszköze a színfokozatok energiája és azok kontrasztjainak energiája. Továbbá fő kifejező eszközei közé tartoznak a mértani formák, raszterek, illetve ornamensek, amelyek fokozzák a színek feszültségét. Képeinek központi motívuma, az ebbe az energiatérségbe helyezett ember. Egy szimbolikus és expresszív térségről van szó, amely meghatározza az ember létét, s amelyben egyúttal, tükröződik is az ember. 

A kiállított művek 1986-tól készültek. Ekkor egyfajta nyugalom állt be Sopko munkásságában, a normalizációs korszak tematikai kilengései után. Sopko munkássága ekkor kapott konceptuálisabb jelleget. Tanúsítják ezt sorozatokban festett művei, ahol úgy érzi, hogy az ábrázolandó téma nem merül ki egyetlen színváltozatban, vagy másképpen szólva, egy színbeli környezettel. 

A nemzetközi kontextusban, a hasonlóan gondolkodó kolorista-festők közé tartoznak az angol David Hockney és Howard Hodgkin. Szlovákiában pedig, meg kell említenünk egyik nemzedéktársát: Ján Bergert.