PROJEKT-1/Nagy Csilla/föld-föld

A kállítás megtekinthető: 2022. 7.28 -9.3.
Kurátor: Kati Madarász Decsi

 

     Az érsekújvári Ernest Zmeták Művészeti Galéria 2021-ben indította PROJEKT-1 c. kiállítássorozatát. A projekt egy új platformot hozott létre művek prezentálására a galéria pincehelyiségeiben. Különböző  területekről hoz kiállításokat, site - specific installációkat, melyek nemcsak festményeket, rajzokat, de például tipográfiát, vagy intermediális projekteket mutatnak be. A PROJEKT - 1 második évadát Nagy Csilla föld - föld c. kiállításával indítjuk.

Nagy Csilla föld - föld c. kiállítása az utóbbi évek munkáiból válogat, bemutat egy többrétegű és különböző témájú, de koherens egészet. A föld - föld cím utalás a használt anyag (kerámia) eredetére és a plasztika addicionális jellegére (a mű az anyag fokozatos hozzáadásával keletkezik). Egyben pedig az egyik miniatűr rakétaszobrocska ( föld - föld rakéta) neve az UUT (Unit Under Test, 2018 - Tesztelés alatt) c. projektből. A kiállításon Az UUT (Unit Under Test, 2018 - Tesztelés alatt), a Dolgok lényege (2019) és a Szimbionták (2021) c. műveit láthatjuk. A művész az őt foglalkoztató dolgoknak, témáknak formát ad és anyagot választ világszemléletének. Ebben az esetben a használt anyag a kerámia, amellyel Nagy Csilla formailag, gondolatilag és technikailag is kísérletezik. Az ókori kultúrák technológiáit éleszti újjá és használja kortárs/aktuális témák megjelenítésére.
A Tesztelés alatt (2018) c. művében egy ókori technikához nyúl a fajanszhoz, melynek segítségével amuletteket készít. Az apró szobrocskákként megjelenő rakéták, bombák, drónok, tengeralattjárók vagy repülőgépek “valamiféle fiktív, de mégis reális erő képviselőinek a modelljei, kicsinyített másai”.
A Dolgok lényege (2019) az UUT letisztult tárgyilagosságával szemben személyesebb élményekből merít. A különféle talált, örökölt, kapott tárgyakhoz készült porcelándobozok (szárított ibolyacsokor, kígyó levetett bőre, a nagymama ősz hajszála, egy régi füzet tortarecepttel…) formailag idomulnak a bennük levő tárgyakhoz.
A Szimbionták (2021) c. munkát kerámiából készült objektek alkotják, melyek egyben hanghordozók és sugárzók is. A művész témája itt is az emlékezet - ez esetben hangemlékezet. A hangok egymásra hatása (pl. az ember hatása a környezetére) és emlékezete mellett foglalkozik a klímaválság és a posztantropocén kérdéseivel is. A munka kollaboráció Slávo Krekovič hangművésszel, muzikológussal.

Nagy Csilla (1983) Tanulmányait a budapesti Magyar Képzőművészeti Egyetem szobrász szakán végezte, Jovánovics György tanítványaként 2009-ben. 2015-ben a pozsonyi Képzőművészeti Főiskolán végezte el a doktoranduszi tanulmányait az intermédia tanszéken. Installációkat, objekteket készít. Anyaghasználata és a választott anyagokkal való munkája gyakran kísérletező jellegü. Számos önálló és csoportos kiállításon, művésztelepen, rezidenciaprogramon vett részt itthon és külföldön (Pozsony, Galánta, Dunaszerdahely, Tartu, Prága, Budapest, Bukarest, Kecskemét, Potsdam, Róma). Galántán él és alkot.