Stiller-Luzsicza Ágnes - Szabadesés

2018. 6. 28. – 2018. 9. 1.
Kurátor: Helena Markusková

Stiller-Luzsicza Ágnes (1953), egyedülálló jelenség a kortárs magyar és német művészeti színtéren. A fő áramlatokon kívül helyezkedik el, festői temperamentumára expresszív kifejezés és a különböző festésmódok motívumra hangolt váltása jellemző. Düsseldorfban és Budapesten él, művészcsaládból származik. Gyermekkorában kiugró tehetségként figyeltek fel rá nemzetközi rajzversenyeken (Aranyérem, Forte dei Armi, 1964, Nehrú-díj, New Delhi, 1964,1966). A szünidőt gyakran apja, Luzsicza Lajos (1920 – 2005) szülővárosában, Érsekújvárott töltötte, ahol először került intenzív kapcsolatba a természettel és szembesült gazda-őseinek életmódjával. Gyermekkori emlékei „tájba“ való kirándulásai az apjával (például Bazovskýhoz az Alacsony Tátrába), magánmitológiájának részévé váltak.

A Képző- és Iparművészeti Gimnáziumi tanulmányai elvégzése után (1967 – 1971) felvették a  Képzőművészeti Főiskola előkészítő tanfolyamára. 1971-ben Baksa Soós Jánossal Németországba emigrált. Előbb az esseni Folkwang Hochschule grafikai szakán tanult, majd a düsseldorfi Kunstakadémián Josef Beuysnál, aztán Gerhard Richternél (1972 – 1977).

Robbanó erejű festészetének különös képi világa közel áll a Neue Wilde expresszív festőiségéhez vagy az Új Szenzibilitás generáció radikális eklekticizmusához. Önéletrajzi elbeszélések, az emlékképek szabad társítása, a végtelen térben való lebegés, repülés és a szabadesés érzetéből fakadó egzisztenciális feszültség jellemző rájuk. Nagy formátumú, ragyogó színű, erőteljes vásznain, többrétegű szimbolikájából és fő motívumaiból merít (ló, madár, kutya, kéz, arc, férfi, nő). A festés számára önkifejezés és meghatározó médium, melyen keresztül feldolgozza élete fontos eseményeit. A 90-es évektől egyre jelentősebbé válik a ház, otthon és a táj motívuma. Legújabban a tájkép hagyományos műfaját fejleszti ötletesen tovább – a látványt könnyedén ironizáló szuggesztív festői látomássá alakítja. Életreszóló témája a művészek és a művészet világa, s ebben a kommercionalizált és hierarchizált világban zajló hatalmi vagy nemek közti harcok. Stiller-Luzsicza Ágnes érett művész, munkássága először kerül bemutatásra retrospektív kiállításon pályája kezdetétől – aktuális korszakáig (1964 – 2018).