PROJEKT-1 Ján Jánoš / Ateliér Hora: Sötétséget akarok

„Egész nap ülünk a tűznél.

Igyekszünk megtartani, ameddig lehetséges.

Bármilyen áron elkerülni a sötétséget.“

 

A PROJEKT-1 egy új platform képzőművészeti alkotások prezentálására a galéria pincehelyiségeiben. Különféle területekről hoz kiállításokat, site - specific installációkat, melyek festményeket, objekteket, tipográfiát, vagy különböző intermediális projekteket mutatnak be.

Az idei első kiállításon a PROJEKT-1 keretén belül Ján Jánoš ékszertervező munkáját láthatjuk. Egy specifikus multiszenzoros szituáció jön létre, mivel az itt létrehozott installációt hang, szöveg, videó, ékszer és objekt is alkotják. A szöveg, a hang és az objektek egyenrangú jelentéssel bírnak, gyakran konkrét ékszer létrehozásának kiindulópontjai. A szöveg hang formájában vezeti a látogatót. Az installáció költőien érdes narratív jelleget ölt.

Ján Jánoš munkáira jellemző az expresszivitás. Az ékszerek felülete felváltva éles és sima. A formai megoldások és a struktúrák az utazásai során látottakból merítenek ihletet. Ezeket a természetben és városi környezetben előforduló elemeket és motívumokat köti össze, vegyíti. Az agyaggal való munka lehetővé teszi a progresszív munkafolyamatot és az új formák megtalálását. Az agyagból készült tárgyak mintául szolgálnak az ékszerekhez. Az erőteljes gesztusok ellenére érzékeny üzeneteket tolmácsol. Egyfajta „nyers emberséget” is tematizál, amely a civilizáció és a fejlődés ellenére is megmaradt bennünk, az emberi viselkedés olyan elemeit, amelyek nem tűnnek el, csak frissülnek.

A szerző az Ateliér Hora név alatt készíti műveit.  Ez egy metaforikus megnevezés, amely utalás egy képzeletbeli térre, ahol az ember kötetlenül és szabadon alkothat. A név tartalmaz egy véletlen hivatkozást is, a hegy (mint hora - štvrtohory – a pleisztocén földtörténeti korra utalva) szót, amelyet az emberiség története iránti érdeklődése ellenére nem használt szándékosan.

Az ékszer a szerző eredeti elgondolása alapján készül, de mivel vándor jellegű, hogy funkcióját betöltse egy másik lény által viselve, képletesen új jelentésekkel töltődik meg. Gondolatok, tapasztalatok és idővel talán érzelmek tárhelyeként is működik. Személyes tárggyá válik.

Ján Jánoš (1988), a pozsonyi Képzőművészeti Egyetem textiltervező szakán, a Textiltér műteremben végzett (2008-2014) - Doc.MA Blanka Cepkovánál. 2010-ben a Stúdió S-M-L XL A ŠPERK Iparművészeti Tanszékén tanult – prof. Karol Weisslechner, akad. arch. Számos rezidens programban (Aracena, Berlin, Prága), szimpóziumon, valamint egyéni és kollektív kiállításon vett részt Szlovákiában és külföldön. Az Ateliér Hora név alatt ékszereket készít. Munkásságáért Nemzeti Formatervezési Díjjal (2023) tüntették ki. Pozsonyban él és alkot.